2022-05-26 09:43:19• hírek • Szatmár.ro

Szatmári óvodák csatlakoztak a Partiumi Kézilabda Programhoz

Bizonyára sokak számára nem új az információ, hogy számos Szatmár megyei település részese a Szatmár-Ferencváros elnevezésű határon átnyúló, női kézilabda utánpótlás projektnek, amely révén az elmúlt 8 évben több száz kislány ismerkedett meg a sporttal és a kézilabdával. Igaz a projekt ma már Partiumi Kézilabda Program néven fut, viszont a lényeg nem változott.

A 2014-ben, a nulláról elindított kezdeményezés mára olyannyira kinőtte magát, hogy több mint 700 kislány, és legalább 200 kisfiú szivacskézilabdázik rendszeresen, bár utóbbiak, azaz a fiúk nem hivatalos részesei a programnak, ők csak a játék szeretete miatt csatlakoztak a kínálkozó lehetőséghez.

A nyolc éves múlttal rendelkező projekt olyannyira jól működik, hogy az idei évre például két csapat is bejutott korosztálya országos döntőjébe, illetve három csapat országos elődöntős volt.

A gyerekek nagyon ügyesek, szép eredményeket érnek el, és még a legnagyobbak is csak 14 évesek. Viszont, a projekt fontos eleme, hogy 12 éves korig nincs eredménymérés. A gyerekek a játék szeretete miatt játszanak, nincsenek elvárások, nem számolják a gólokat, a mozgás, a sport és tanulás jelenti az egyetlen szempontot óvodás kortól egészen a 12 éves korosztályig. Ez mentesíti a gyerekeket a győzelmi kényszer plusz feszültségétől, minek köszönhetően a játékra és annak szeretetére összpontosíthatnak. Jelenleg 22 edző, azaz testnevelő tanár részese a projektnek, akik mind olyan emberek, akik képesek voltak megszerettetni ezt a sportot a gyerekekkel. A projekt természetesen 12 éves kor fölött is folytatódik, ekkor kezdik el a gyerekek a kézilabda szabályainak és a taktika alapjainak elsajátítását, viszont az óvodás kortól történő, labdával történő mozgásos feladatok és szivacskézilabda játék jó alapot nyújtanak a későbbi szintekhez.

Ezekről és sok másról is beszélt május 25-én, szerda délután Kiss Zoltán Sándor, a projekt főtanácsadója a Református Gimnázium Wolfenbüttel utcai óvodájában, annak apropóján, hogy szivacskézilabda csomagokat adott át 3 olyan szatmári óvoda számára, akik most csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. Ezek a tanintézmények a Hám János Óvoda, a Kölcsey Óvoda és a Református Gimnázium égisze alatt működő óvodák.

A kézilabdacsomagokat a Szatmár Sportjáért és Kultúrájáért Egyesület, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett iskolai, óvodai és egyéb civil tevékenységekhez kapcsolódó pályázati lehetőségeket révén kapják meg a tanintézmények, regionális szinten összesen 20-an, Szatmár-, Szilágyság-, Érmellék és Nagykároly környékén.

Ezek az óvodák 20-20 szivacskézilabdát és az azokhoz tartozó korongokat vehették át.

A projekt főtanácsadója a jelenlévő óvónőknek elmondta, nem kézilabdázni kell tanítani a gyermekeket, hanem labdával végzett mozgásos feladatokat kell végezni velük, melynek célja, hogy játszanak, szokják a mozgást, szeressék meg a labdával való játékot, fejlődjenek.

„Nem kell mindenkiből kézilabdázót, élsportolót faragni, a lényeg, hogy mozogjanak, legyenek egészségesek és vidámak. Ezen a szinten ennyi a lényeg” – fogalmazott Kiss Sándor Zoltán.

Az átadott csomagokat az óvónők nevében Szilágyi Noémi, a Református Gimnázium szárnyai alatt működő 24-es óvoda vezetője köszönte meg, majd a többi résztvevő óvónővel közösen további szakmai megbeszélést folytattak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: